Tips för dig som ska köpa bil

Oavsett om du planerar att köpa nytt eller begagnat så finns det väldigt mycket att tänka på. Att köpa ny bil är en stor investering och är inte ett beslut som bör tas impulsivt. Här kommer några tankenötter för dig som går i funderingar att rulla runt i något nytt snart.

Nytt eller begagnat?

Det finns egentligen inget roligare än att köpa bil och det finns fördelar med både nya och begagnade bilar. Det man oftast tänker på först är storleken på plånboken. En fabriksny bil är dyrare i inköp men kan bli billigare i längden om man räknar med drift och underhållskostnader och nya bilar kommer dessutom alltid med flera års garanti. Köper du begagnat så försök hitta en bil som gått runt 6000 mil. Värdet på bilen har då nästan halverats redan och du kan få den till ett bra pris, men det är fortfarande många bra mil kvar innan bilen kommer börja innebära kostnader.

En fördel med fabriksny bil, förutom garantin, är att du själv kan vara med och forma den som du vill ha den. Klädsel, färg och utrustning är det som gör bilen mer personlig så fundera över om den delen är viktig för just dig. Tittar du på begagnade bilar så kan du fynda på inköpspriset. Det blir en relativt liten kostnad men tänk på att det snart efter kan komma övriga oförutsedda kostnader då delar av bilen kan gå sönder och att driftsäkerheten inte är lika säker.

Övriga kostnader för bilägare

Om detta är ditt första bilköp känns det säkert lite extra spännande! Tänk bara på att det finns många övriga kostnader som tillkommer utöver inköpspriset. Bränsle är en av de största kostnaderna om du planerar att använda din bil ofta. Det kan vara värt att köpa en bil som drivs av diesel om du kör långa sträckor. Bilar som går på bensin är dock billigare i inköp. Skatter tillkommer när du har bil och kan variera väldigt beroende på vilken slags bil du köper så var noga med att göra efterforskningar innan. Försäkring är viktigt att tänka på. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som ingår och om du kan behöva tillägg beroende på din livssituation och kom ihåg att jämföra med andra försäkringsbolag. Andra kostnader man kanske inte tänker på som ny bilägare är parkering både dagtid och nattetid och att du måste serva bilen regelbundet. Vanliga kostnader är dessutom tillbehör. Däck slits ut och bor du i Sverige så behöver du både sommar- och vinterdäck. Du kanske vill lämna in bilen för byte och då kommer en extra kostnad.

Oavsett om du faller för en ny eller begagnad bild och du har räknat ut din budget så se till att handla med både hjärna och hjärta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis