Bilen nu och då

Att köra bil är något som vi tar för givet i dagens samhälle, men detta är inte något som man alltid har kunnat göra. Endast för 50-60 år sedan så ansågs bilen vara en lyx för de rika. Inte något som en vanlig arbetare tar när de ska till byggmax för att handla virke, eller när man ska till affären för att handla mat. Således handlar denna artikel om bilen, dess historia och hur den används idag.

Bilens historia

Den första bilen någonsin byggdes år 1769 och var helt och hållet driven på ånga. Därefter tog det lång tid innan den första bilen som vi känner till idag byggdes, det vill säga en bil driven på bensin. Den första bensindrivna bilen byggdes inte förrän nästan 100 år senare av Siegfried Marcus. Därefter gick utvecklingen relativt fort och den kanske mest välkända tidiga bilen byggdes år 1913. Denna kallades Ford Model T och byggdes av Ford som på denna tiden hette Ford Motor Company.

Fortsatt utveckling

Därefter gick utvecklingen explosionsartat framåt, framförallt på grund av den snabba industrialiseringen som skedde i Europa, men också på grund av den teknikutveckling som skedde genom första- och andra världskrigen. På grund av dessa krig var både företag och länder drivna till att alltid överglänsa konkurrenter. Detta var mycket likt den upprustning som skedde mellan Sovjetunionen och USA om att åka till exempelvis rymden.

Bilen idag

Till skillnad från den tidiga bilen så anses nu bilen vara ett färdmedel för alla. I dagsläget finns en stor mängd olika typer av bilmärken för den som vill köpa eller hyra. Det finns exempelvis bilar för dem som har stora familjer med extra säten. Men det finns också snabbare modeller, exempelvis Ferrari, för dem som vill ut och prova vägarna ordentligt.

Bilen och miljön

På den senaste tiden har bilen och dess användning uppmärksammats väldigt mycket i media. Detta på grund av att forskare anser att bilen är en av planetens största miljöbovar genom de utsläpp som sker när man kör bensindrivna bilar. En del länder har svarat med att höja bensinpriser och bensinskatter. Men en del länder menar fortfarande att bilen inte alls påverkar klimatet, utan att det finns större miljöbovar.

Hur som helst har det blivit väldigt populärt att köra på alternativa drivmedel, exempelvis handlar det om etanol och el. Således har många företag nu valt att utveckla både mer effektiva bilar, men också bilar som drivs på helt andra färdmedel än bensin. Dock har det visat sig vara svårt att köra på el då utbudet på laddstationer inte är helt utvecklat runtom i världen, exempelvis i Sverige. Om man bor uppe i Norrland kan det vara svårt att köra elbil då det kan vara många mil till närmsta station.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis