Kör säkert under vintern

För många människor innebär bilkörning den största risken i livet att råka ut för en olycka. Därför är det väldigt viktigt att tänka på säkerheten när man befinner sig i trafiken. Att ha en bil som är säker är grundläggande. Det finns många avancerade säkerhetsfunktioner i nya bilar, till exempel krockkuddar och automatiska bromssystem. Därför är det bra om den bil man kör inte har för många år på nacken. Men det är minst lika viktigt hur man beter sig när man befinner sig i trafiken. Att tänka sig för och att köra lagom snabbt är av yttersta vikt.

Att ha rätt däck

En annan minst lika viktig faktor för säkerhet i trafiken är att ha rätt däck på bilen. Det gäller så väl sommar som vinter men på vintern är risken större för halka och det blir då extra viktigt att ha bra däck. så här tacklar du halkan i vinter: genom att köpa kvalitetsdäck med dubbar kan du öka chanserna att klara även svårare väglag. Speciellt känsligt är det när det har regnat och temperaturen sedan har sjunkit under noll. Då finns det risk att vägbanan blir mycket hal. Men även här gäller att köra försiktigt och att vara uppmärksam i trafiken.

Moderna bilar är säkrare än äldre

Att ha en nyare bil är bra på många sätt, inte minst när det gäller säkerhet. Krockkuddarna fungerar så att de utlöses när bilen krockar och personerna i bilen får något mjukt att slå emot istället för bilens hårda inredning. Många nyare bilar har också automatiska bromssystem som kan känna av när du närmare dig till exempel en annan bil i för hög hastighet. Med hjälp av kameror kan bilen då automatiskt bromsa in om föraren inte gör det. Vissa bilmodeller klarar även av att se och känna av en cyklist som till exempel cyklar över gatan. Det här är teknik som verkligen ökar säkerheten på vintern.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis