Tips när du ska sälja din bil

När du ska sälja din bil finns det två sätt du kan göra detta på. Antingen sköter du försäljningen helt själv eller så kan du sälja bilen med hjälp av en bilhandlare. Vilket alternativ är då bäst? Säljer du via bilhandlare kommer hela försäljningen att vara lättare för dig, de sköter nämligen allt. Men samtidigt kommer du i de flesta fall inte få lika mycket betalt som om du väljer att sälja själv.

Att tänka på vid privat försäljning

Innan du kan lägga ut en annons för din bil är det viktigt att du förbereder bilen. Det rekommenderas att du börjar med att värdera bilen. Ta reda på vad andra säljare begär för pris för samma bil, du kan också få bilen värderad hos hemsidor på nätet. Där skriver du in lite information om din bil och de värderar bilen. När du har bestämt dig för ett pris är det också bra ifall du har ett sista slutpris. De flesta bilköpare vill många gånger pruta så tänk på att det priset du sätter är sällan den summan du kommer få.

Du måste sedan vara noga med att städa och tvätta bilen. Chansen att få bilen såld ökar om den ser bra ut. Ifall fönstren har stenskott eller liknande kan det vara en bra idé att få detta fixat först. Vissa väljer att inte fixa fönstren och självklart kan du ändå få bilen såld men det finns en risk att priset sjunker en del om köparen måste få bilen lagad själv. Se också till att du har alla dokument till bilen som visar att du vårdat den enligt alla regler.

Har du tvättat, städat, värderat och alla dokument färdigt kan du börja annonsera. Det vanligaste när folk säljer privat är att lägga ut annonsen på nätet, exempelvis Blocket. Det finns dock fler hemsidor där du kan sälja din bil. Ett annat tips är att använda sina social medier och annonsera bilen.

När du har en köpare

Det gäller att du som säljare är ärlig med köparen. Ett förslag är att du låter köparen undersöka bilen själv och ser ifall hen hittar något fel på bilen. Låt köparen provköra innan försäljningen, be då att få se körkortet och åk med. Det kan också vara bra att du kollar upp köparen för att se att hon/han är den de utger sig för.

Skriv ett avtal tillsammans med köparen om vad som ska gälla i just er affär. Det är viktigt att ni båda känner er okej med köpet. Se till att lämna en kopia till köparen och behålla en själv. Det sista steget i försäljningen är betalningen och registreringen för ägarbytet. Hur betalningen ska gå till får ni komma överens om och ägarbytet registrerar du hos Transportstyrelsen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis