Svenskar köper fler bilar än tidigare

Vi köper fler bilar men vi har inte längre till jobbet, det är en intressant ekvation som inte riktigt går ihop. Det kan bero på att vi har fler aktiviteter på fritiden som vi ska färdas till. Men det kan också bero på att familjerna har det bättre ställt ekonomiskt. Eller så är det för att det idag finns bilar som passar alla. Det finns allt från små stadsbilar till stora familjebilar som alla är relativt bränslesnåla och enligt försäljarna också miljövänliga.

Behöver vi verkligen nya bilar?

Enligt industrin så har vi köpt 2,5% fler nya bilar under maj i år än vad vi köpte i maj förra året. Men är det verkligen bra att försäljningen slår nya rekord varje år? En ny bil har en värdeminskning så fort den lämnar bilhallen och det finns en stor marknad för begagnade fordon. Det kanske vore bättre om vi handlade mer med begagnade bilar? En fördel med att vi köper nya bilar är att utvecklingen går framåt och utsläppen från en ny bil blir lägre. Men då har å andra sidan den bilen kostat på miljön en del när den byggdes i fabriken. Det hade varit roligare som försäljningen av cyklar och bussbiljetter ökade med samma hastighet och kanske vi en dag kommer dit också!

Vi rör oss mindre

En nackdel av att vi sitter mer stilla på våra jobb och sen väljer den nya bilen framför till exempel cykeln är att vi får fysiska problem. Det är många som får förslitningsskador som hade kunnat förebyggas av motion och en mer hälsosam livsstil. Men när man väl får den där nackspärren efter att ha suttit stilla i bilen ett par timmar så kan man anlita en skicklig naprapat vid behov och på så sätt lösa problemet. Om man vill få en mer långsiktig lösning så kan man börja med att parkera bilen och istället cykla till jobbet. Ett hållbart liv beror på att vi är rörliga och friska, man vinner en hel del på att arbeta förebyggande!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis